Mount Bromo er en aktiv sommavulkan og en del af Tengger-bjergene, Indonesien. Med sine 2.329 meter er det ikke den højeste top af bjergene, men er den mest aktive og berømte. Området er et af de mest besøgte turistmål i det østlige Java, og vulkanen er en del af Bromo Tengger Semeru National Park. Navnet Bromo kommer fra den javanesiske udtale af Brahma, den hinduistiske skabelsesgud.
Mount Bromo ligger midt på en slette kaldet “Sea of Sand”, et naturreservat, der har været beskyttet siden 1919. En typisk måde at besøge Mount Bromo på er fra en nærliggende bjerglandsby, hvor vi overnattede på Jiwa Jawa Bromo. Hvis du vælger at tage på en organiseret jeep-tur, inklusive stop ved udsigtspunktet til Mount Penanjakan i 2.770m højde, bliver du hentet på hotellet kl 02.00 om morgenen i en jeep.
I den tidlige morgen gry, hører man tydligt kamera klikken, fra de mange besøgende der håber at fange den utrolige flotte sceneri, af Mount Bromo i forgrunden med Mount Semeru, som ryger i det fjerne, mens den morgenrøde sol hurtigt stiger op på himlen.
Det nærliggende Mount Batok bliver ofte forvekslet som Mount Bromo på grund af dets fremtrædende plads i calderaen og dets placering foran det mere flade Bromo-krater set fra deres mest populære udsigtspunkter langs den nordlige rand.
Når solen er stået op og har taget billeder, kører du tilbage til parkeringsområdet på “the sea of sand”, herfra skal du så gå resten af vejen til Bromo, ca. 45 min. Ellers kan du betale for at blive transporteret på hesteryg hen til Bromo, her er der en stejl trappe det sidste stykke op til kraterkanten.
Ved mundingen af krateret er der et idol af Ganesha, den hinduistiske visdomsgud, som bliver tilbedt af de javanesiske hinduer. Ved disse seancer bliver offergaver smidt ned i vulkanen, offergaverne kan også være en levende høne eller ged.
Her oppe på den smalle sti, på kraterkanter kan man kikke direkte ned i krateret, hvor der stiger en røgsøjle op, der stinker af rådne æg. Samtidig høres en kraftig dyb rumlen nede fra krateret.
Sådan lyder det, når man står på kraterkanten.
Afhængigt af niveauet af vulkansk aktivitet udsender det indonesiske center for vulkanologi og katastrofebekæmpelse nogle gange en advarsel om ikke at besøge Mount Bromo.