Næseaber

Næseaben findes kun i Borneo. Den foretrækker at være i mangroven og i skove nær vandet. Hvorfor mon den hedder en næseabe? Kig engang på næsens størrelse.  Dens oprindelige navn er Monyet Belanda.

Den kan blive 13 år i naturen og over 20 år i zoologisk have.

Hannernes næser er en del større end hunnernes, og kan blive op til 20 cm. Derfor kan næsen også være i vejen når de skal spise. Så må næsen lige skubbes til side.

Den lange næse hos hanner bruges til at tiltrække hunner, og de holder oftest harem. Som regel har en han 6 hunner i sit harem. Hannerne er dog meget dovne og sløve, så hvis en hun-abe bliver tiltrukket af en anden han, så må hun lige skynde sig at ordne det hun skal, mens hendes leder ser væk.

Næseaber er drøvtyggere, og har store udspilede maver. Derudover er de gode til at svømme, også i dybt vand.

Hvis du vil have en chance for at se næseaberne, så er der stor sandsynlighed for at se dem i Labuk Bay på Borneo. Men du kan også se dem, hvis du sejler en tur på Kinabatangan floden.

Næseaber Sepilok 056 Sepilok 058 Sepilok 051 Sepilok 055